Belysning

Lys er ikke bare lys

Hos KUBIK Indretning arbejder vi meget bevidst med belysning, og har gjort det i mange år. Vi forhører os altid om en belysningsplan i forbindelse med nye projekter, da vores erfaring er, at de fleste ikke tænker belysning ind som en del af boligens indretning. For os er det en stor del af boligen, da lys påvirker både vores psykiske og fysiske velvære.  Vi kigger naturligvis i høj grad på det kunstige lys, da det naturlige lys gives af bygninges placering og arkitektoniske fremtoning samt årstid. Det er her ord som lumen, RA-værdi, kelvin, watt og spredning kommer på banen. Er det lys til et badeværelse, er der regler for vådrumsbelysning, og så har vi efterhånden opbygget en række tommelfingerregler, der bare fungerer. Udover at lys er nødvendigt for, at vi kan se, påvirker det os også på andre måder. Lys styrer vores gøren og laden, og vi har tilpasset os dagslyset i forhold til vores funktioner og døgnrytme. Samtidig er lys tæt forbundet med stemning, tidspunkt, årstid og sted og har derfor afgørende betydning for vores oplevelse af verden omkring os.

En af vores samarbejdspartnere inden for belysning, ONE A, kan du læse meget mere om her.

Det generelle lys

Det generelle lys, også kaldet almenbelysning, giver lys til hele eller store dele af rummet. Man lægger måske ikke mærke til det, men en god grundbelysning med diskret placerede lyskilder oftest som spots eller skinner, får os til at føle os velkomne og gør, at det er let at orientere sig i rummet.

Det funktionsbestemte lys

Det funktionsbestemte lys, også kaldet særbelysning er lyset på arbejdspladsen, spisepladsen mv. Det kan også være belysning af kunst, lys til at kunne se indholdet i et skab eller walk-in closet eller lys til at læse en bog i lænestolen.

Det stemningsgivende lys

Det stemningsgivende lys, som har til formål at skabe en særlig oplevelse eller stemning er ofte leg med en markant forskel mellem lys og skygge, og kan have en dramatisk eller fremhævende effekt. Det kan være fokuseringen på en detalje, der gør hele forskellen i vores opfattelse af rummet og stemningen.

Tre typer belysning

Lys er ikke bare lys og heller ikke måden at tænke lys på. For at skabe en belysningsplan, der tager hensyn til helhed i boligen og det enkelte rum, bruger vi de tre typer belysning – den generelle belysning, det funktionsbestemte belysning samt det stemningsbestemte belysning.

Vi tager rum for rum udgangspunkt i dagslyset samt udformningen af rummet. Det er vigtigt at skabe en god grundbelysning, der har lys nok også i vinterhalvåret, hvor dagene ikke er så lange.

Herefter ser vi på brugen af rummet, så det funktionsbestemte lys kan placeres. Er det et rum med mange funktioner, så som et køkken-alrum, hvor der skal laves mad, læses lektier, holdes fest mv., hvor man har brug for, at rummet kan ændre karakter, eller er det en smal gang med højskabe til opbevaring med knap så mange udfordringer.

Formår man at skabe stemning og oplevelse med de først nævnte belysningstyper, hvilket kan gøres ved at anvende eksempelvis lysdæmper, fleksible lyskilder eller at arbejde med belysningen i zoner, så man kan kontrollere oplevelsen, er der måske ikke grund til at tilføje yderligere belysningstyper.

Men i den stemningsgivende belysning ligger også detaljerne og wow-effekten, hvor leg med lys, mørke og eventuel farver underholder øjet og fremhæver detaljer i rummet eller boligen. 

Belysningsplan

Vil I gerne have mere ud af jeres bolig, og mangler I konkrete forslag til hvordan, hjælper vi jer gerne med at udarbejde en belysningsplan. 

Når vi taler belysning, kommer vi omkring alle muligheder, så vi får skabt netop det, I gerne vil med jeres bolig ud fra jeres stil og personlighed. 

Vi fakturerer på timebasis til en timepris på 950,- inklusiv moms eksklusiv kørselsudgifter. Alt afhængig af opgavens størrelse kan vi også lave en fast pris.

Rådgivning

Vi har et indledende møde med jer, hvor I fremlægger de ønsker, I har. Der afsættes ca. to timer til dette møde, der er uden beregning.

Belysningsplan og elplan

Ud fra et indledende møde udarbejder vi en belysningsplan og en elplan, der tager højde for de tre typer belysning i rummet eller hele boligen.

Konkrete forslag til belysning

Vi udarbejder en belysningsplan samt evt. elplan, og kommer med konkrete forslag til lamper, der dækker de behov, vi har talt om ud fra placering og funktion.

Vi har desuden gode samarbejder med en bred vifte af leverandører indenfor alle belysning.

Skal vi tale mere om lys?
ONE A Logo